Hoe overtuig je een Flat Earther?

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021


OVER WETEN, GELOOF EN VERTROUWEN


De Flat Earther wéét dat de Aarde vlak is. Net zoals het wateroppervlak van je afwasteiltje. Soms vragen mensen aan me of je in een Platte Aarde gelooft. Dan zeg ik altijd dat ik nergens in geloof. Geloof is het tegenovergestelde van weten. Geloof kan je ook worden opgelegd. Bijvoorbeeld onder dwang. En als meerdere mensen hetzelfde gaan geloven en gekke rituelen erbij verzinnen dan wordt het een religie. Daarom heb ik niks met geloof. Als iemand zegt: "Ik geloof in een Platte Aarde", dan heeft hij nog een lange weg te gaan.


Iets meer heb ik met het woord 'vertrouwen'. Dat past wel bij me, omdat vertrouwen opgebouwd moet worden. Een taxichauffeur vertrouw je omdat hij je vaker van A naar B heeft gebracht. Uit ervaring weet je dat je dus iemand kan vertrouwen, en het gaat dikwijls over personen. Maar als iemand zegt: "Ik vertrouw er op dat de Aarde plat is", dan heeft hij een lange weg te gaan. Want wie vertrouw je dan? NASA? De wetenschappers? Je schooljuf?


Nee, wat ik bedoel gaat over het weten. Bijvoorbeeld net zoals je weet dat je 2 oren hebt. Omdat je aan je eigen 2 oren trok en voelde dat je 2 oren hebt. Ook als je jezelf in de spiegel ziet met 2 oren. Ook omdat je de vogels in de boom kunt horen fluiten, in stereo! Jij kunt ze voelen en dus weet je dat je ze daadwerkelijk hebt. Dat soort weten is moeilijk bij een persoon weg te halen. Het overstijgt het geloof en het vertrouwen simpelweg omdat het weten verbonden is met de waarheid.


Zeg maar eens tegen die persoon: "Nee, die 2 oren die je zojuist probeerde te voelen dat is een illusie! Dat klopt niet! Geloof mij maar, vertrouw maar op mij..." Diezelfde persoon zal je aankijken alsof je hem een oor probeert aan te naaien.


Daarom. De Flat Earther weet dat de aarde plat is want hij heeft het zelf gezien en onderzocht. Hij weet dat hij voor een lange tijd voor de gek is gehouden. Het enige hoe je hem kan overtuigen is door hem mee te nemen in een vliegtuig dat vliegt over de zuidpool. Exact 90 graden zuiderbreedte. En dan weer doorvliegt richting het noorden. Ik ben benieuwd.


 

P.S Vliegroutes over Antarctica bestaan niet. Te koud zeggen ze en dat moet je maar net geloven.


124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven