Is Flat Earth een sekte?

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021


Van Flat Earthers wordt wel eens gezegd dat ze in een sekte zitten. Volgens encyclo.nl is een sekte een religieuse afscheidingsbeweging met een duidelijk charismatische leider. Sjoukje beschrijft op sektehulp.nl algemene kenmerken van een sekte. Daarnaast beschrijft ze beknopt op haar website welke brainwashing technieken er zijn. Deze brainwash-technieken zijn namelijk sterk gekoppeld aan het begrip sekte.


Zeer goed dat Sjoukje dit doet en dus ook tijd om deze kenmerken eens naast de Flat Earth "sekte" te zetten. Hier de 10 belangrijkste kenmerken van een sekte volgens Sjoukje:


  1. Er is een duidelijke autoritaire leider.

  2. De leden delen dezelfde visie van de leider, een andere visie wordt niet geduldt. Zelfkritiek is totaal niet aan de orde.

  3. De sekte maakt gebruik van brainwashing-technieken, om zo andere leden te behouden of te werven.

  4. De sekte verwacht financiele bijdrage van de leden zelf.

  5. Loyaliteit aan de groep is een eis. Er wordt hiervoor beinvloedingsprocessen gebruikt.

  6. Controle over het privé-leven van de leden staat hoog genoteerd.

  7. Groepsspecifiek taalgebruijk om controle en invloed uit te oefenen.

  8. In twijvel trekken of kritiek hebben op de beweging is rebels en moet onmiddelijk de kop in worden gedrukt. Het tegenovergestelde wordt beloond.

  9. Liegen over der werkelijkheid binnen de groep met als doel een outcast te intimideren of monddood te maken is toegestaan.

  10. Pogingen om de groep te verlaten of belastende feiten aan het licht brengen wordt beantwoord met dreigementen.


Punt 1; Daar gaan we al de mist in. Bij de platte aarde is geen enkele leider te bekennen. Er zijn misschien wel een aantal grote bekende namen binnen de Flat Earth community die veel mensen hebben bereikt, maar die grote namen hebben zo hun eigen inzichtsverschillen dat er geen sprake is van één autoritaire leider.


Punt 2; Flat Earthers zijn het met 1 ding eens, namelijk dat de Aarde geen rondtollende bolvorm heeft. Maar daarbinnen zijn er zoveel verschillende visies. De één denkt dat er meer land achter Antarctica te vinden is, de andere denkt dat je tegen de glazen muur van de koepel aan loopt. De één denkt dat de maan een platte schijf is de andere laat het een halve bol zijn, en weer een ander zegt dat het een lichtgevende projectie is in het electromagnetisch veld. Er zijn dus veel verschillende visies. De Flat Earther wil niets liever dan de waarheid en doet niets anders dan zelf kritisch zijn. Het heeft nota-bene het Heliocentrisch geloof verlaten door (zelf) kritisch te zijn.


Punt 3; Alsof Flat Earthers gebrainwashed zijn. Nee ik denk niet dat ze op één of andere manier onderdruk zijn gezet om een radicaal ander standpunt in te nemen. Ook denk ik niet dat ze op de één of andere manier zijn gedwongen of gechanteerd. Het is de vrije wil van een Flat Earther geweest om te onderzoeken waaróp hij leeft.


Punt 4; Financiele bijdrage binnen Flat Earth is vrijwillig. Je koopt een leuk T-shirtje, of een mooie wereldkaart, maar er is geen verplichting.


Punt 5; Flat Earthers zijn loyaal aan de groep? Ik denk het wel, maar het is zeker geen eis. Als je niet een loyale Flat Earther bent, dan is er niks aan de hand! Iedereen zijn ding!


Punt 6; Andere Flat Earthers die graag het leven van andere Flat Earthers controleren? Yeah Right...


Punt 7; Flat Earthers gebruiken groepsspecifiek taalgebruik. Dat moet ik toegeven. Maar dat is eerder vakjargon te noemen die overgenomen is uit de astronomie.


Punt 8; Ja een keer was er een youtuber genaamt Jake (a.k.a The Flat Earth Asshole) die zei dat de wereldkaart van de platte aarde niet klopt, omdat het slecht een azimutale projectie is (wat in zekere zin klopt, ik ben echter van mening dat het voor nu een goed alternatief is om een platte aarde mee aan te duiden). Het middelpunt kan overal liggen. Toen hij dat zei, waren er andere Flat Earthers die hem hebben ontvriend. Dat soort dingen gebeuren, maar of je dat kan scharen onder "de kop in drukken"? Dat valt wel mee. De Flat Earther kan soms behoorlijk enthousiast zijn dat wel!


Punt 9; Kan jij je voorstellen dat een Flat Earther zou liegen naar een boltheoretici, om op die manier te laten zien hoe fijn of juist gruwelijk het hier allemaal is binnen de Flat Earth community? Nee ik niet. Waarom zouden we uberhaupt liegen over iets waar juist over is gelogen. (Dan heb ik het over de bolle Aarde, NASA de maanlandingen etc.)


Punt 10; Als Flat Earther kan je niet de groep verlaten, omdat als je éénmaal weet dat de Aarde plat is, je het niet meer kan omdraaien.


 

Kortom Flat Earth is geen sekte, u kunt dus gerust Flat Earther worden en niet in een sekte zitten! Ook bedankt aan Sjoukje voor deze verheldering.
Platte Aarde is geen sekte.
Platte Aarde is geen sekte.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven