Russels Theepot of Bovennatuurlijke Theepot

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021

De filosoof Bertrand Russell is een Flat Earther! Hij omschrijft precies dat de rondtollende bolle aarde theorie onwetenschappelijk is omdat deze niet falcifieerbaar is. Hier de analogie:


"Als ik zou stellen dat er tussen de Aarde en Mars een porseleinen theepot in een ellipsvormige baan rond de zon draait, dan zou niemand het tegendeel kunnen bewijzen als ik er bij zou zeggen dat de theepot te klein is om gezien te worden, zelfs als onze sterkste telescopen gebruikt zouden worden.

Als ik dan zou zeggen dat, aangezien het tegendeel van mijn stelling niet bewezen kan worden, het een ontolereerbare miskenning van het menselijk verstand zou zijn om aan mijn stelling te twijfelen, dan zou iedereen me voor gek verklaren.

Maar als het bestaan van deze theepot erkend zou worden in antieke boeken, wanneer het elke zondag als de heilige waarheid wordt aangeleerd en de hersenen van kinderen ermee op school geïndoctrineerd zouden worden, dan zou afzien van geloof in zijn bestaan een teken van excentriciteit worden en zou iemand die twijfelt in een verlicht tijdperk naar een psychiater worden gestuurd, of in een eerdere tijd aan de Inquisitie uitgeleverd worden."


En daarmee geef ik ook toe dat ik een pure aanhanger ben van het falsificationisme zoals Karl Popper dat beschrijft.


188 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven