Waarom astronomen poep praten.

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021

Veel mensen zullen het met me eens zijn dat je een hypothese met een experiment moet kunnen verifiëren, zodat de hypothese daarna door kan gaan als theorie.


Een zeer simpel voorbeeld: Je wilt onderzoeken wat de beste potgrond is, dan kan je daarvoor een experiment uitvoeren. Je hypothese is: Met de potgrond van tuincentrum André Kuipers groeien geraniums beter. Vervolgens zet je een experiment op waarbij potgrond de onafhankelijke variabele is en de groei van geraniums de afhankelijke variabele. Zo kan je je hypothese toetsen. Nu koop je verschillende potgrond, plant de geraniums, en je houdt (bijvoorbeeld) een maand bij hoe de geraniums groeien. Als de geraniums die groeiden in de potgrond van André daadwerkelijk gezonder zijn, dan is je hypothese geverifieerd.


Zo voeren astronomen nimmer experimenten uit.

In een artikel van wikipedia over wetenschappelijk onderzoek kwam ik tot mijn grote verbazing tegen dat astronomen nimmer experimenten uitvoeren. 😳 Merkwaardig en tegelijkertijd logisch want welke experimenten kan je doen als astronoom?


Als astronoom kan je dus wél een hypothese opstellen, maar je hoeft ze nooit te verifiëren met een experiment. Het moge duidelijk zijn dat elke astronoom dus iets kan zeggen over zwarte gaten, expanderende melkwegstelsels, rondvliegende planeten, en de geur van je anus...eh Uranus, zolang je het niet kan bewijzen met een experiment kan de astronoom net zo goed poep blijven praten.


Oh ja, en tuincentrum André Kuipers moet je dus ook maar geloven.

Oh ja #2, wil je lachen om een astrofysicus die poep praat. Klik hier
460 weergaven15 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven